بیماری ایدز، سیستم ایمنی بدن که وظیفه مقابله با ویروسها، باکتریها و هر نوع عامل بیماریزای دیگر را دارد در بدن فرد آهسته از بین میبرد، در نتیجه بدن در برابر نفوذ ویروسها، باکتریها، انگلها، مواد آلاینده، مواد سرطانزا، سموم و قارچها مقاومت خود را از دست میدهد.
اچ آی وی (HIV) در واقع یک عفونت ویروسی است که میتواند از طریق رابطه جنسی، خون و یا از طریق مادر به فرزند در طول بارداری، بدو تولد و یا در دوره شیردهی منتقل شود. بدون مصرف دارو، سالها طول میکشد تا ویروس HIV سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا را ضعیف کند و به نقطهای برسد که فرد را مبتلا به بیماری ایدز دانست.
بیماری ایدز و علائم آن در زنان و مردان متفاوت است؟
نشانهها و علایم ابتلا به بیماری ایدز باتوجه به شدت بیماری میتواند مختلف باشد. در ادامه نشانههای ابتلا به بیماری ایدز را در سه مرحله بیان میکنیم:
عفونت اولیه ایدز ( حاد ):
تقریبا نصف کسانی که تازه به ویروس اچ آی وی آلوده میشوند در عرض دو تا چهار هفته به علائمی شبیه آنفولانزا مبتلا میشوند. این علائم شامل تب، خستگی، ناراحتیهای پوستی مثل خارش یا تحریک پوست، درد ماهیچه و مفصل، سردرد و تورم در غدد لنفاوی و بیشتر روی گردن است.
این نشانهها در عفونت اولیه (حاد) دیده میشود. از آنجایی که این نشانهها در خیلی از بیماریهای دیگر هم مشترک است، اگر بیمار در رابطه با رفتارهای پرخطر خودش قبل از بروز این نشانهها علائمی نشان ندهد، این احتمال وجود دارد که تشخیص ایدز کمی به تاخیر بیفتد.
عفونت بالینی نهفته (مزمن):
در برخی افراد تورم مداوم گره های لنفاوی در طول HIV نهفته بالینی اتفاق میافتد. در غیر این صورت هیچ علائم و نشانه خاصی در وضعیت عفونت بالینی نهفته وجود ندارد. در این حالت ویروس HIV در بدن و در گلبولهای سفید آلوده خون باقی میماند.
در صورتی که فردی با عفونت بالینی نهفته، تحت درمان ضد ویروسی قرار نگیرد، روند پیشرفت بیماری به طور عمومی حدود ۱۰ سال طول میکشد. این دوره میتواند برای دههها در افرادی که از داروهای ضد ویروسی استفاده می کنند به درازا بکشد.
عفونت زودهنگام:
این نشانهها وقتی بروز پیدا میکنند که ویروس به تکثیر و تخریب سلولهای ایمنی ادامه بدهد:
- تب
- خستگی
- متورم شدن غدد لنفاوی ( معمولا یکی از اولین نشانه های عفونت HIV همین تورم است )
- اسهال
- کاهش وزن
- عفونت قارچی دهان و دندان (برفک)
- زونا
راههای انتقال بیمای ایدز
در ادامه لیستی از رفتارهای خطرناک که میتواند منجر به انتقال ویروس ایدز بشود را با هم مرور میکنیم. اگر حتی یکی از موارد این لیست برای شما صدق میکند یا اگر تصور میکنید به هر دلیلی ممکن است به ویروس ایدز آلوده شده باشید بایستی در سریع ترین زمان ممکن به نزدیکترین مرکز مشاوره و آزمایش ایدز مراجعه کنید :
- استفاده از سوزن و سرنگ مشترک در اعتیاد تزریقی ( حتی برای یک بار)
- (ابتلا به بیماری های آمیزشی) مثل سوزاک، سیفلیس، تبخال و زگیل تناسلی
- با فرد آلوده به ویروس اچ. آی. وی. تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید. ( رابطه جنسی دهانی، مقعدی یا مهبلی بدون استفاده صحیح از کاندوم لاتکس )
- با فرد تزریق کننده مواد مخدر (حتی همسر) تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید.
- با فرد دارای سابقه ابتلاء به بیماریهای آمیزشی تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید.
- بدون اطلاع از سابقه ابتلاء فردی به بیماریهای آمیزشی تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید
- با فرد دارای سابقه روابط جنسی با مردان یا زنان دیگر تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید.
- با فرد دارای سابقه روابط جنسی با نوع همجنس، تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید. (خصوصاً اگر رابطه بین دو مرد بوده و در این رابطه وی مفعول بوده باشد.)
- با فردی که در نواحی پر خطر زندگی می کند یا قبلا زندگی می کرده، تماس جنسی “حفاظت نشده” داشته اید. (مناطقی که در آن آمار میزان افراد آلوده به ویروس اچ.آی.وی در عموم مردم یا گروه های خاص زیاد می باشد. مثلاً بعضی کشورهای جنوب، شرق و غرب آفریقا، تایلند، هند، کشورهای آسیای مرکزی مانند اوکراین، بلاروس و کشورهایی که تجارت جنسی غیربهداشتی رواج دارد مانند آذربایجان، بنگلادش، افغانستان و نیز امارات ، عراق و حاشیه خلیج فارس)
- سابقه مورد تجاوز و سوء استفاده جنسی قرار گرفتن
- سابقه دریافت خون و فراورده های آن (به ویژه قبل از ۱۹۸۵ در سراسر جهان)
- سابقه ازدواج موقت بویژه اگر طرف مقابل سابقه ازدواج های متعدد داشته است.
- اگر همسر ( یا شریک جنسی ) تان سابقه اعتیاد، زندانی شدن ، اقامت طولانی مدت یا متناوب دور از شما به ویژه خارج کشور دارد.
- اگر به صورت اتفاقی و ناشناس یا در ازای پول یا کالا اقدام به تماس جنسی محافظت نشده با کسی کرده اید.
قبل از مراجعه به مرکز مشاوره و آموزش ایدز بهتر است لیستی از پاسخ به پرسشهای زیر تهیه کنید:
- تصور میکنید چگونه در معرض HIV قرار گرفتید؟
- علائمی که در شما وجود دارد شامل چه مواردیه؟
- آیا شما فاکتورهای خطر مثل شرکت در رابطه جنسی محافظت نشده و یا استفاده از مواد مخدر تزریقی را دارید؟
- از چه داروهای تجویز شده و یا چه مکمل هایی استفاده می کنید؟
نقش سازمانهای مردم نهاد در رابطه با بیماری ایدز
سازمان های مردم نهاد نقش پر رنگی در کنترل و پیشگیری از بیماری ایدز دارند. اگر در کار هر یک از سازمانهای درگیر با ایدز خللی رخ دهد، با افزایش مبتلایان به ایدز مواجه خواهیم شد. اکنون ایدز وارد عموم جامعه شده است، باید آموزش، پیشگیری و کنترل این بیماری را بیشتر کنیم، آموزش مهمترین بحث در پیشگیری از ایدز است. سازمانهای مردم نهاد با توجه به تغیرات سریع و نوآوری در استراتژیها هنگام بروز بحرانها، میتوانند بازوی قدرتمندی برای سازمانهای دولتی در این زمینه باشند.
ضعف جسمانی، اخراج از کار، مشکلات اقتصادی، انگها و تبعیضها مهمترین مشکلات این بیماران است که اگر سازمانهای مردم نهاد از آنها حمایت نکنند، بدون شک بحث پنهانکاری بیماری توسط آنها رخ میدهد.
وزارت آموزش و پرورش بسیاری از بچههای HIV مثبت را از مدارس اخراج کرده است، همچنین در حال حاضر بیشترین تبعیضها به بیماران ایدزی، توسط پزشکان صورت میگیرد. اکنون بخشی از کار سازمانهای مردم نهاد پیگیری حقوق بیماران ایدز است.
موسسات ثبت شده در آگاپه در جهت حمایت از بیماران مبتلا به ایدز
- ایران-تهران
- انجمن حمایت از بیماران مبتلا به ایدز
- انجمن ایدز ایران
- احیا ارزشها
- سلامت دنیای آینده
- پیام آوران همیاری
- اندیشمندان یارا سلامت محور
- ایران-البرز
- همیاران سلامت پرور
- ایران-قم
- خیریه زندگی عاقلانه
- ایران-فارس
- انجمن حمایت آسیب دیدگان اجتماعی مایده عام المنفعه۱۰.
- همدلان خاموش
- ایران-آذربایجان غربی
- مرکز نیکوکاری امام سجاد
نظرات