معافیت مالیاتی موسسات خیریه و نیکوکاری
یکی از مسائل و چالشهایی که موسسات خیریه و نیکوکاری با آن دستوپنجه نرم میکنند موضوع مالیات و معافیت مالیاتی موسسات خیریه و نیکوکاری است.
با توجه به اینکه معافیت مالیاتی برای موسسات خیریه و نیکوکاری تابع شرایط خاصی است آگاهی از این شرایط میتواند به موسسات خیریه برای استفاده از این معافیت کمک کند.
در این مطلب اطلاعات لازم در رابطه با شرایط استفاده از معافیت مالیاتی توضیح داده میشود.
شرایط و ویژگیهای موسسات خیریه و عامالمنفعه در قانون مالیات
قانونگذارشرایط و ویژگیهایی را برای موسسات خیریه و عامالمنفعه بهمنظور برخورداری از تسهیلات و مزایای مالیاتی پیشبینی کرده است و فقط موسساتی که این شرایط را داشته باشند میتوانند از این معافیت بهرهمند شوند که عبارتاند از:
موسسه به طور رسمی تحت یکی از عناوین خیریه و عامالمنفعه به ثبت رسیده باشد و غیرانتفاعی بودن موسسه نیز در اساسنامه تصریح شده باشد.اساسنامه موسسات خیریه و عامالمنفعه باید متضمن این موضوع باشد که موسسان و وابستگان طبقات اول و دوم آنان و همچنین هیات امنا و مدیران موسسه حق معامله با موسسه را ندارند.
اساسنامه موسسه حاکی از این باشد که موسسان یا صاحبان سرمایه حق هیچگونه برداشت و یا تخصیص از محل کمکها و هدایای دریافتی نقدی و غیرنقدی به موسسه را ندارند و بعد از انحلال، دارایی موسسه به سازمان بهزیستی کشور یا یکی از موسسات دولتی و یا موسسات خیریه و عامالمنفعه دیگر واگذار شود.
مرجع نظارت بر درآمد و هزینه موسسات خیریه و عامالمنفعه، سازمان امور مالیاتی کشور و ادارات
تابعه و سازمان اوقاف، حسب تفویض اختیار از سوی سازمان امور مالیاتی خواهد بود.
موسسات خیریه و نیکوکاری
موسسات خیریه و عامالمنفعه مکلف هستند صورتحساب درآمد و هزینه سالانه خود را که متکی به اسناد و مدارک قابلقبول باشد، حداکثر تا چهار ماه بعد از پایان سال مالی موسسه به مرجع ناظر مربوطه تسلیم نمایند و مرجع ناظر موسسه نیز باید ظرف چهار ماه از تاریخ وصول صورتحساب، نتیجه رسیدگی را در مورد صورتحساب درآمد و هزینه و رعایت مقررات قانون و آییننامه اجرایی ماده (۱۳۹) قانون اعلام و در صورت تایید، گواهی لازم را جهت اقدام قانونی به اداره امور مالیاتی مربوط تسلیم نماید.
موسسات خیریه و عامالمنفعه مکلف به انجام مقررات مذکور در آییننامه اجرایی مربوطه و تکالیف مقرر از جمله تسلیم به موقع اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان و کسر و پرداخت مالیات اشخاص ثالث طبق قانون مالیاتهای مستقیم خواهند بود.
عدم رعایت شرایط و ترتیبات مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم از سوی موسسات خیریه و عامالمنفعه
در هر سال مالی موجب محرومیت از معافیت مقرر در آن سال خواهد شد.
فعالیتهای خیریهای معاف از مالیات
بند «ط» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم
مطابق بند “ط” ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب ۳۱ تیر ۱۳۹۴)
کمک ها و هدایایی دریافتی نقدی و غیرنقدی مؤسسات خیریه و عامالمنفعه که به ثبت رسیده اند،
مشروط بر آن که به موجب اساسنامه آنها صرف امور ذیل این ماده شود و سازمان امور مالیاتی کشور
بر درآمد و هزینه آنها نظارت کند، از پرداخت مالیات معاف است.
بند «ح» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم
مطابق بند «ح» ماده ۱۳۹ این قانون،
منابعی که برای تبلیغات اسلامی، تحقیقات فرهنگی، علمی، دینی، فنی، اختراعات، اکتشافات، تعلیموتربیت، بهداشت و درمان، بنا و تعمیر و نگهداری مساجد و مصلاها و حوزههای علمیه و مدارس علوم اسلامی و مدارس و دانشگاههای دولتی، مراسم تعزیه و اطعام، تعمیر آثار باستانی، امور عمرانی و آبادانی، هزینه یا وام تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان، کمک به مستضعفان و آسیبدیدگان حوادث ناشی از سیل، زلزله، آتشسوزی، جنگ و حوادث غیرمترقبه دیگر هزینه شود، مشروط بر اینکه درآمد و هزینههای مزبور به تایید سازمان اوقاف و امور خیریه رسیده باشد.
همچنین ساخت، تعمیر و نگهداری مراکز نگهداری کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست در گروههای سنی و جنسی مختلف، مراکز نگهداری و مراقبت سالمندان، کارگاههای حرفهآموزی و اشتغال مصدومان ضایعه نخاعی، معلولان جسمی و حرکتی، زنان سرپرست خانوار و دختران خودسرپرست، مراکز آموزش توانبخشی و حرفهآموزی معلولان ذهنی و کودکان نابینا، کمبینا، کمشنوا و ناشنوا و سایر مراکز و اماکنی که بتوانند در خدمت مددجویان سازمانهای حمایتی بهزیستی کشور قرار گیرند، از مالیات معاف هستند.
تبصره ۵ ماده ۱۳۹
کمکهای نقدی و غیرنقدی که در هر سال مالی به مصرف نرسیده باشد بدون
تعلق مالیات به سال مالی بعد منتقل میگردد.
تبصره بند ط ماده ۱۳۹
همچنین باید خاطرنشان کرد در آمد ها و عایدی حاصل از موقوفات و کمک ها و هدایای
دریافتی نقدی و غیرنقدی اشخاص باید شامل موارد معاف از پرداخت مالیات باشد.
این حکم شامل درآمد شرکتهای زیرمجموعه اشخاص مذکور نخواهد بود.
مالیات و معافیت مالیاتی موسسات خیریه و نیکوکاری.قسمت دوم
نظرات